Äidin päiväkirja raskaudesta, jossa odotellaan pikkusisarusta isosiskolle (3/2011) syntyväksi 8/2012. Pohdiskelua, tuntemuksia, kuulumisia, raskaustietoutta, niitä tämä päiväkirja pitää sisällään. Toisessa blogissani Olet tyhtä taulu vasta- kirjoittelen elämästä isosiskona kanssa, tänne tulen purkamaan ajatuksia raskaudesta ja odotuksesta.

23. maaliskuuta 2012

Puoliväli

Nyt olemme raskauden puolivälissä. Kulunut aika tuntuu yhtä uskomattomalta kuin se että esikoinen täyttää kolmen päivän päästä vuoden. Vastahan häntä odottettiin, ja vielä lyhyemmältä ajalta tuntuu aika jolloin yritimme saada tätä kakkosta aluilleen. Vielä on kuitenkin pitkiä viikkoja edessäkin päin, arki kasvavan vatsan kanssa käy pikkuhiljaa tästä haasteellisemmaksi. Pystyin kuitenkin edellisessä raskaudessa tekemään kaikkea viikoille 42 asti joten toivottavasti myös nyt. Jos ei muuten, niin toivon ettei vatsan kasvu ja oma tuleva kunto ainakaan rajoita tytön kanssa touhuilua, kotityöt saavat sitten jäädä jos jostain pitää alkaa tinkimään.

Seuraava neuvola minulla on parin viikon päästä, edellisellä kerralla kaikki oli hyvin ja sykkeet kuului hienosti. Tulevalla pojalla on sitten tyttösyke (~150), kun esikoistytöllä oli se poikasyke. Eli ihan niin hyvin on taas uskominen terveydenhoitajan arvioihin :). Oma painonnousu on jälleen mielenkiintoista. Edellisessä raskaudessahan minulle tuli yhteensä koko raskauden aikana +20kg joista 7kk imettämällä tippui 14kg. Nyt painoni ennen raskautta oli 54kg ja tällähetkellä vaaka näyttää 59kg joten alkaahan sitä taas kertyä heti näin alussa. Mutta en stressaa, imetys vie varmasti nämäkin kilot ja jos ei vie niin koira alkaa saada enemmän liikuntaa.


Muuten voin hyvin, ei väsytä ja ruoka maistuu hyvin. Edellisessä raskaudessa jäin kuukautta ennen äitiyslomaa sairaslomalle selkäkipujen vuoksi, ja nyt alkaa nuo samanlaiset kivut ilmaantua. Kipua häntäluun kohdalla joka pahenee jos kyykin ja kumarrun paljon. Se ei kutenkaan ole vielä rajoittavaa kipua, mutta selälleen kovalla alustalla ei pysty makaamaan, esim. ultran jälkeen meni tovi ennenkuin pääsin kunnolla kivun vuoksi kävelemään. Uusi kipu on myös issiastyyppinen kipu joka vihloo vasempaan reiteen, polvitaipeeseen saakka.
Vauva liikkuu paljon ja huomaa että kuulee jo ääniä kohdun ulkopuolelta. Alkaa aina potkimaan kun isosisko tulee vierelle kiljumaan. Äitiyshousut piti taas kaivaa kaapista, tavalliset farkut vielä menee kun laittaa pitkän paidan päälle, mutta kotona on mukavampi olla puristamattomissa housuissa.

Raskausviikkojen 15 jälkeen sikiö mm.
  • Osaa koukistaa raajojaan ja puristaa käden nyrkkiin
  • Harjoittelee nielemistä ja imemistä
  • Aukoo suutaan
  • Reagoi ääniin
  • Iholle ilmaantuu ns. lanungokarvoitusta
  • Kasvojen piirteet selkiytyvät ja verkkokalvo reagoi valoon
  • Korvat erottuvat jo selvästi
  • Ihon pinnalle kertyy ns. lapsenkinaa suojamaan ihoa
  • Rv 20 lopussa sikiö painaa noin 220 g. Pituus on noin 21 cm.
  • Kohtu ylettyy lähes napaan asti

Ei kommentteja: